Află bilanțul activității conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița! - TV Online RipostaPeNet
Află bilanțul activității conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița!

Află bilanțul activității conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița!

TV Online Niciun comentariu

I. Evaluarea activităților desfășurate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, în primele opt luni ale anului 2023

Misiunile desfășurate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pentru cetățenii din județ, asigurarea unei intervenții ferme și rapide la solicitările acestora, descurajarea comportamentelor antisociale, combaterea infracționalității și creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice.

În perioada ianuarie – august a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, ponderea infracționalității sesizate este marcată de faptele de natură judiciară, 74% din totalul sesizărilor, fiind înregistrate cu 4,8% mai puține fapte față de primele opt luni ale anului 2022.

Diminuări semnificative se înregistrează în rândul infracțiunilor de amenințare, cu 5,9% mai puține, respectiv pe palierul furturilor, fiind înregistrată o scădere de 10%, în acest caz putând fi evidențiate faptele de furt din locuințe (-12,3%).

În ceea ce privește infracțiunile stradale sesizate, 54% dintre acestea au fost comise în mediul urban și 46% în mediul rural. Este de precizat faptul că în cadrul acestei categorii, în primele opt luni ale acestui an, se înregistrează o scădere cu 14,2%.

În perioada supusă analizei, în cadrul infracționalității stradale sesizate, se remarcă scăderi în ceea ce privește faptele de lovire sau alte violențe (-7,2%), furt (-41,1%) și tâlhărie (-14,3%).

Referitor la dosarele penale cu autori necunoscuți, în perioada supusă analizei, se evidențiază scăderi cu privire la faptele înregistrate, respectiv cu 8,9% mai puține lucrări penale cu autor necunoscut, dar și creșteri în ceea ce privește soluționarea acestor cauze, mai exact cu 58% mai multe dosare soluționate.

Analizând și urmărind permanent evoluția situației operative, necesitatea prevenirii și combaterii faptelor de natură penală şi contravențională, crearea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe raza judeţului, în primele opt luni ale acestui an, s-au organizat 2.414 acțiuni, dintre care 418 au fost pe linie de poliție rutieră, 109 pe linie de ordine publică, 170 în domeniul investigațiilor criminale și 113 în domeniul economic.

Pentru abaterile de la normele contravenționale, în primele opt luni ale acestui an, polițiștii din Dâmbovița au aplicat peste 76.000 de sancțiuni contravenționale, dintre care 12.910 au fost pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 186 pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, 127 pentru abaterile stabilite prin Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, 138 în domeniul silviculturii, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 și 95 pentru neregulile privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, conform Legii nr. 333/2003.

Cele mai multe amenzi, 50.308, au fost aplicate conducătorilor auto, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație pe drumurile publice.

Astfel, peste 14.700 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză și peste 11.200 pentru neportul centurii de siguranță.

Alte 866 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru utilizarea neregulamentară a telefonului în timpul deplasărilor pe drumurile publice, 476 pentru depășiri neregulamentare, 451 pentru conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată, 991 pentru încălcarea regulilor la întoarcere, mers înapoi, schimbarea benzii, schimbarea direcției de mers, 842 pentru conducerea unui vehicul care prezintă deficiențe periculoase sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat și 1.024 pentru oprirea, staționarea sau parcarea neregulamentară.
Pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor au fost aplicate 511 sancțiuni contravenționale, iar pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice 333 de amenzi.

Și indisciplina pietonală a fost sancționată de către polițiști, pe această linie fiind aplicate 2.968 de sancțiuni contravenționale. În ceea ce privește abaterile bicicliștilor, au fost aplicate 5.089 de sancțiuni, iar conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală, 1.488 de sancțiuni.

Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a numărului de victime, la nivelul Inspectoratului au fost puse în aplicare măsuri care au vizat prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, în principal, prin depistarea și sancționarea celor care consumă alcool sau substanțe psihoactive la volan, a șoferilor care circulă cu viteză excesivă, precum și prin sancționarea indisciplinei pietonilor/bicicliștilor și neacordării priorității de trecere.

Astfel, în urma activităților desfășurate pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice, polițiștii rutieri au constatat 503 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, fiind înregistrată o creștere de 65,4%.

În primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, polițiștii au constatat cu 44 mai multe fapte de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, cu 75 mai multe fapte de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și cu 52 de fapte mai multe de conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

De asemenea, datorită prezenţei active a poliţiştilor în stradă, la nivelul județului Dâmbovița, în primele 8 luni ale acestui an, se înregistrează un trend descendent în ceea ce privește accidentele de circulație grave și ușoare, 68,92% din totalul acestora fiind produse în mediul rural.

Numărul accidentelor grave înregistrează o scădere cu 4,91% față de anul precedent, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 40,74%, comparativ cu aceeași perioadă, iar numărul persoanelor rănite grav scade cu 8,69%.
În cazul accidentelor rutiere ușoare se înregistrează o scădere cu 11,88% față de anul 2022, iar numărul persoanelor rănite scade cu 10,81%.

În perioada de referință, cele mai multe accidente de circulație s-au produs ca urmare a încălcării normelor rutiere de către biciclişti, a indisciplinei pietonilor, a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor, a vitezei și a neasigurării la schimbarea direcției de mers.

Din situaţia statistică a reieşit faptul că în zilele de miercuri și vineri au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere, iar raportat la intervalul orar, accidentele s-au produs cu precădere între 12:00-13:00 (9,27% din total).

În continuare, creșterea siguranței cetățeanului rămâne obiectivul principal al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, iar acțiunile viitoare vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor, prin protejarea persoanei și a patrimoniului, organizarea și executarea de acțiuni punctuale în mediile de interes operativ, baruri, discoteci, târguri, piețe etc., în scopul prevenirii stărilor conflictuale, descurajării elementelor infracționale și combaterii fenomenelor cu impact stradal (consumul de droguri, proxenetismul, furturile, înșelăciunile etc.)

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.

II. Siguranța în unitățile de învățământ în noul an școlar

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița acționează în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din județ, pentru a asigura un mediu sigur pentru copii.

Fiecare unitate de învăţământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare ale polițiștilor, iar, pentru un plus de siguranță, poliţiştii de la rutieră sunt prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei traficului, îndeosebi, la orele la care copiii vin și pleacă de la unitățile de învătământ.
Premergător debutului noului an școlar, poliţiştii au verificat semnalizarea rutieră din zona unităţilor de învăţământ, au inventariat autovehiculele destinate transportului școlar și au discutat cu conducătorii acestora cu privire la obligațiile și măsurile pe care trebuie să le respecte.

Totodată, au fost și vor fi efectuate controlate și la unităţile economice din zona adiacentă școlilor și liceelor, cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, dar și pentru verificarea modului de asigurare cu pază a unităților de învățământ, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor.

În plus, pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional, poliţiştii vor continua să organizeze pentru elevi, cadre didactice și părinți diferite activităţi preventiv-educative, pe tot parcursul anului școlar.

Precizăm că, în anul școlar 2022-2023, polițiștii au organizat 413 acțiuni, iar cele mai multe dintre acestea au vizat prevenirea și combaterea delicvenței juvenile, prevenirea absenteismului școlar, prevenirea accidentelor de circulație și verificarea mijloacelor de transport școlar, dar și a semnalizării rutiere din zona unităților de învățământ.

Este de precizat și faptul că au fost organizat activități informativ-preventive al căror obiectiv a constat în combaterea consumului de droguri, a infracțiunilor cu violență, bullying-ului, traficului de persoane, dar și a infracțiunilor contra patrimoniului.

Astfel că, în anul școlar precedent, polițiștii au participat la peste1.200 de ore de curs, fiind înregistrați peste 30.000 de beneficiari, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

De asemenea, polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară au inițiat și derulat sesiuni de informare în cadrul celor două proiecte, respectiv ”Fii inteligent, nu violent!” pentru prevenirea faptelor cu violență și ”Alege să fii liber!” pentru prevenirea consumului de substanțe cu efect psihoactiv, beneficiari fiind peste 2.400 de elevi.

În plus, au fost desfășurate activități în baza Campaniei Naționale de prevenire a faptelor sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.

Cu privire la infracționalitatea sesizată, în anul școlar 2022-2023, este înregistrată o scădere cu 24%, comparativ cu anul școlar anterior.

Totodată, în incinta și în zona adiacentă celor 512 unități de învățământ preuniversitar din județul Dâmbovița, au fost înregistrate 94 de infracțiuni, dintre care 67% au fost comise în mediul urban, iar 32,9% în mediul rural.

Din totalul infracțiunilor, 63% au fost fapte de loviri sau alte violențe, 10% furturi, 4,2% amenințări, 8,5% infracțiuni de vătămare corporală din culpă și 6,3% infracțiuni de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase.

Precizăm că majoritatea infracțiunilor de lovire sau alte violențe au apărut ca urmare a unor conflicte spontane, produse de cele mai multe ori din motive puerile (împingeri, discuții în contradictoriu, etc.), fără forme specifice de organizare premeditată.

Vă asigurăm cu privire la faptul că, pe parcursul acestui an școlar, unul dintre obiectivele noastre principale rămâne siguranța elevilor în unitățile de învățământ, dar și în proximitatea acestora, sens în care vor fi dispuse toate măsurile necesare pe acest palier al combaterii și prevenirii oricăror situații care ar putea afecta integritatea și siguranța copiilor.

Categories
LIVE