Alianta Pentru Unirea Romanilor Dambovita! Opriți alocările arbitrare de subvenții pentru partidele politice! - TV Online RipostaPeNet
Alianta Pentru Unirea Romanilor Dambovita! Opriți alocările arbitrare de subvenții pentru partidele politice!

Alianta Pentru Unirea Romanilor Dambovita! Opriți alocările arbitrare de subvenții pentru partidele politice!

TV Online Niciun comentariu

Opriți alocările arbitrare de subvenții pentru partidele politice!

Este inacceptabil ca partidele politice să folosească tot felul de derogări pentru a schimba regulile pentru finanțarea partidelor politice după propriul plac. Modul în care se calculează subvenția, prin hotărâre AEP, se realizează tot prin derogare. Utilizarea continuă a derogărilor încalcă principiul constituțional al securității juridice.

Proiectul de buget pentru 2022 se remarcă și prin subvențiile foarte mari, la limita plafonului maxim prevăzut de lege, pentru partidele politice. Nu mai puțin de de 234 de milioane de lei (47 de milioane de euro) au fost alocați pentru acest capitol, la același nivel cu alocările finale din 2021 (amintim că în anul curent, au fost alocați inițial 160 de milioane de lei, la care s-au adăugat 87 de milioane de lei prin rectificarea bugetară). Partidele politice nici măcar nu reușesc să cheltuiască acești bani sau o fac pentru cheltuieli cu greu de justificat. Mai important, într-un context general de creșteri de prețuri și scăderi ale veniturilor reale, sumele exorbitante alocate partidelor politice sunt o sfidare morală la adresa tuturor cetățenilor.

Dacă Parlamentul dorește să modifice legislația privind finanțarea partidelor și subvențiile în special, ar putea începe cu alte priorități, care să conducă la echilibrarea modului de alocare a fondurilor și creșterea transparenței cheltuirii acestora. Suntem de părere că partidele politice trebuie să primească fonduri, însă în anumite limite, în mod transparent și echitabil, servind la dezvoltarea acestora în beneficiul public.

Categories
POLITICA