AUR! 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis! Ce șanse are demersul lui George Simion! - TV Online RipostaPeNet
AUR! 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis! Ce șanse are demersul lui George Simion!

AUR! 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis! Ce șanse are demersul lui George Simion!

TV Online Niciun comentariu

AUR a adunat 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis. Ce șanse are demersul

La finalul primei sesiuni parlamentare din 2022, AUR anunță că a adunat două milioane de semnături pentru declanșarea unui referendum de demitere a președintelui Klaus Iohannis. Deși liderul formațiunii George Simion este încrezător, inițiativa este sortită eșecului.

Conform AUR, partidul a adunat peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis, iar acestea au fost depuse marți, 28 iunie, la Senat, în penultima sesiune parlamentară dinainte de vacanță. Anunțul a fost făcut de George Simion, care a precizat în timpul unei conferințe de presă că „avem o majoritate ticăloasă, aici în Parlament, care refuză să iniţieze şi să ducă la bun sfârşit voinţa românilor de a-i curma mandatul lui Klaus Iohannis”.

Simion a atacat apoi USR și Forța Dreptei pe motiv că nu au dorit să sprijine demersul AUR și susține că partidul pe care îl conduce este singura formațiune de opoziție. „Datorită acestui lucru am demarat strângerea de semnături pe care le vom duce în plenul reunit al celor două Camere, la şedinţa care începe la ora 11.00”, a adăugat Simion.

Prezență îndoielnică la vot

AUR a început să strângă semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis încă din luna noiembrie a anului trecut, adunând practic aproximativ 8.500 de semnături pe zi. Mai mult, pentru ca eventualul referendum organizat de AUR să fie validat, este nevoie ca la vot să participe cel puțin 30% din totalul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Potrivit ROAEP, numărul total de alegători înscriși este de 18.9 milioane de persoane. Altfel spus, AUR are nevoie să convingă în ziua votului aproximativ 5 milioane de români să iasă la vot. La ultimele alegeri, cele parlamentare, procentul românilor care au votat a fost de 31.84%.

Fără șanse în Parlament

Înainte de Referendum, AUR are nevoie și de un vot pozitiv în Parlament. Pentru a iniția o astfel de solicitare, partidul condus de George Simion ar avea nevoie de 117 semnături, misiune aproape imposibilă de vreme ce formațiunea a rămas doar cu 27 de deputați și 13 senatori.

Apoi, chiar dacă AUR reușește să inițieze această solicitare, inițiativa are nevoie de 234 de voturi în Parlament. Până în prezent, niciun alt partid nu s-a exprimat în favoarea excluderii președintelui. Potrivit Constituției, dacă trece de votul Parlamentului, în cel mult 30 de zile se organizează referendumul de demitere din funcţie a şefului statului.

Ce spune Constituţia

Procedura suspendării din funcţie a preşedintelui este prevăzută în Articolul 95 din Constituţie. Astfel, În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Pe durata suspendării preşedintelui din funcţie, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcţie în stat, cea de preşedinte al Senatului, potrivit Articolului 98 din Constituţie.

(sursa – ziare.com)

Categories
LIVE