NEWS

Crin Antonescu, marea speranță a coaliției, la un pas de a rămâne în afacerea turului doi

Cursa prezidențială din 2025 scoate la iveală un peisaj politic complicat, în care reprezentantul coaliției de guvernare (PSD-PNL-UDMR), Crin Antonescu, pare să se confrunte cu dificultăți majore. Deși beneficiază de susținerea unor partide puternice, ultimele sondaje CURS sugerează că acesta nu ar reuși să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viabilitatea candidaturii sale.

Potrivit sondajului CURS realizat între 21 și 25 ianuarie 2025, Călin Georgescu, candidatul independent susținut de AUR și POT, conduce detașat în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 37% din intențiile de vot. Această susținere masivă îi asigură o poziție privilegiată în drumul spre turul doi, lăsând în urmă candidații principalelor partide.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se poziționează pe locul doi, cu 21% din intențiile de vot, consolidându-și poziția ca principalul rival al lui Călin Georgescu. Deși candidează independent, performanța sa în sondaje arată că electoratul apreciază o alternativă la actuala coaliție guvernamentală.

În ciuda resurselor uriașe pe care le poate mobiliza coaliția de guvernare, Crin Antonescu obține doar 18% din intențiile de vot, fiind devansat atât de Nicușor Dan, cât și de Călin Georgescu. Rezultatul arată o lipsă de încredere din partea electoratului și sugerează că strategia coaliției poate fi ineficientă. În mod surprinzător, electoratul pare să se orienteze mai degrabă către candidați independenți sau din afara coaliției tradiționale.

CURS a testat și o variantă ipotetică, în care lui Călin Georgescu i s-ar interzice candidatura. În acest caz, George Simion (25%), Nicușor Dan (24%) și Crin Antonescu (23%) s-ar lupta strâns pentru turul doi. Cu toate acestea, nici în această situație Crin Antonescu nu se remarcă drept un favorit clar, fiind practic la egalitate cu ceilalți doi candidați. Această situație ar putea sublinia o problemă mai profundă legată de capacitatea lui de a mobiliza electoratul.

Datele sondajului arată că electoratul nu mai acordă un cec în alb partidelor tradiționale. Lipsa de încredere în candidatul coaliției, Crin Antonescu, care riscă să rateze chiar și turul doi, reprezintă un semnal de alarmă pentru PSD, PNL și UDMR. Aceste partide vor trebui să își regândească strategia, dacă doresc să evite un eșec usturător la alegerile din acest an.

Cu un electorat mai fragmentat ca niciodată, alegerile prezidențiale din 2025 se anunță a fi una dintre cele mai disputate curse din ultimii ani. Indiferent de rezultatul final, este clar că alegătorii își doresc o schimbare, iar Crin Antonescu nu pare să fie răspunsul.