NEWS

Daniel Constantin Conovici! Astăzi, Eu și Tu, altădată, alta era ordinea…

Astăzi Eu şi Tu, altădată, alta era ordinea…

      Din păcate, trăim un paradox  greu de imaginat; oamenii buni sunt considerați răi, proștii sunt considerați deștepți, iar trădătorii sunt considerați cinstiți. Trăim într-o lume în care nepăsarea, egoismul și indolența sunt la loc de cinste. Nu ne mai pasă de cei din jur, am uitat ce înseamnă frumusețea comuniunii și a dragostei.
Totodată, unul din cei mai toxici factori care contribuie constant la destrămare este oportunismul. Oportunismul, reprezintă lipsa de caracter. Prin lipsa de caracter, omul refuză să mai trăiască moral, ignorând așadar tot ceea ce înseamnă bunul simț. Tot din oportunism, apare și trădarea, un om oportun este acela care dorește să își satisfacă propriile interese fără a-i mai păsa de alții.
Un alt factor care contribuie la destrămare este, egoismul. Egoism le-a dat de gândit filosofilor, înțelepților, poeților, oamenilor de știință. Principalul motiv pentru care apariția egoismului este atât de confuză este acela al naturii duale a minții umane. Egoismul, precum multe alte concepte, este prea complex pentru a fi redus la două extreme. O persoană egoistă este acea persoană care își pune propriile nevoi pe primul loc. Este interesată de propria persoană și caută numai acele activități care îi îndeplinesc propriile dorințe.

Cu toții vrem lucruri pentru binele și bunăstarea noastră. Acest tip de egoism este bun. Problema apare atunci când facem lucruri pentru noi și, în același timp, le ignorăm nevoile celor din jurul nostru sau ne îndeplinim nevoile în detrimentul altora. Când le faci viața dificilă altora pentru a-ți atinge propriile obiective, este vorba despre un egoism pe care ar trebui să îl evităm.
Sfinţii Părinţii, spun că egoismul şi trufia din noi ar vrea ca totul să le aparţină, să se înconjoare de toate onorurile, comodităţile vieţii acesteia trecătoare; ar vrea ca toţi oamenii – şi imaginaţi-vă până unde merge trufia! – toată natura să se supună voinţei noastre, fără crâcnire şi cât mai repede cu putinţă.
În concluzie, ovservăm din păcate că, cu trecerea timpului, ne-am degradat starea morală tocmai din cauza acestor factori nocivi. Este necesar acum mai mult ca oricând, să înlocuim ura cu dragostea, minciuna cu adevărul, trădarea cu fidelitatea, şi tot ceea ce este nociv în ceea ce este plăcut lui Dumnezeu.

Conovici Daniel Constantin, elev la Seminarul Teologic Ortodox “ Sfântul Ioan Gură de Aur, municipiul Târgovişte.