DSP Dâmbovița! 16 Octombrie – Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare! - TV Online RipostaPeNet
DSP Dâmbovița! 16 Octombrie – Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare!

DSP Dâmbovița! 16 Octombrie – Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare!

TV Online Niciun comentariu

ZIUA NAȚIONALĂ A ALIMENTAȚIEI ȘI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE

16 octombrie 2023

Celebrată anual în România în data de 16 octombrie, Ziua Națională a Alimentației și a
Combaterii Risipei Alimentare este o oportunitate pentru a ne aminti faptul că lipsa hranei,
foamea și malnutriția pot afecta orice țară din lume şi că sunt necesare acțiuni globale pentru a
reduce cantitatea de alimente risipite.
Se estimează că 811 milioane de oameni suferă de foame, două miliarde suferă de
deficiențe de micronutrienți – adică deficiențe de vitamine și minerale – și milioane de copii
suferă de diferite forme de subnutriție.
Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai
mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. Importanța acestui subiect va continua să
crească, având în vedere nevoia de a hrăni o populație mondială aflată în creștere.
Problema securității alimentare, a accesului populației la produse agroalimentare de bază
și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură
mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de
dezvoltare. Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, contribuie la liniștea socială, la
stabilitate și prosperitate.
La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul
uman este irosită, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse
se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își
permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.
Conform raportului Programului Națiunilor Unite pentru Mediu din 2021, risipa
alimentară pentru țara noastră a fost de 70Kg/ cap de locuitor/an, estimat ca fiind de 1 353 077
tone/an. 70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de
milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul.
O conștientizare a soluțiilor posibile și a beneficiilor care decurg din reducerea risipei
alimentare poate îmbunătăți lucrurile.
În acest context, toți actorii din lanțul alimentar au un rol important în prevenirea și
reducerea risipei alimentare, cei care produc și procesează alimente (fermieri, producători și
procesatori de alimente), cei care comercializează alimentele (sectorul ospitalității, comercianții

cu amănuntul) dar şi consumatorii înșiși, fiecare dintre noi trebuie să găsească soluţii potrivite
pentru a reduce risipa alimentară.
Învaţă să faci alegeri înţelepte!

  1. Adoptă o dietă mai sănătoasă, mai durabilă: mesele sănătoase nu trebuie să fie elaborate;
  2. Cumpără doar ceea ce ai nevoie: întocmeşte o listă de cumpărături și evită cumpărăturile
    impulsive;
  3. Alege şi fructe sau legume imperfecte: utilizează-le pentru smoothie-uri, sucuri și deserturi;
  4. Păstrează alimentele cu înțelepciune: depozitează produsele mai vechi în partea din față a
    dulapului sau a frigiderului și pe cele noi în spate;
  5. Citeşte eticheta alimentelor: uneori, mâncarea poate fi consumată în siguranță după data de
    consum, în timp ce data de expirare este cea care spune când nu mai este sigur să mănânci;
  6. Alege porţiile mici atunci când iei masa acasă sau împarte cu prietenii porţiile mari la
    restaurant;
  7. Nu arunca mâncarea rămasă: congelează şi foloseşte-o ca ingredient într-o altă masă;
  8. Foloseşte resturile alimentare ca şi compost;
  9. Respectă mâncarea;
  10. Sprijină producătorii locali de alimente;
  11. Foloseşte mai puțină apă;
  12. Păstrează solul și apa curate;
  13. Mănâncă mai multe legume și fructe;
  14. Donează alimente care altfel ar fi irosite.
    Începând cu anul 2016, Comisia Europeană implementează un Plan de acțiune dedicat
    pentru a reduce pierderile și risipa de alimente, înființând Platforma UE, cu scopul de a sprijini
    toți actorii în definirea măsurilor necesare în acest domeniu, pentru diseminarea celor mai bune
    practici și evaluarea progresului înregistrat în timp. Platforma a elaborat Recomandări-cheie de
    acțiune în prevenirea risipei alimentare, abordând acțiunile solicitate de actorii publici și privați
    în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente (decembrie 2019).

DIRECTOR EXECUTIV, MEDIC SEF DEPARTAMENT SSP,
DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator program PN XII.1,
Dr. Aquilina Meșină

Intocmit,
As. Ilie Roxana

Categories
LIVE