DSVSA Dâmbovita! Recomandări pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de Iarnă! - TV Online RipostaPeNet
DSVSA Dâmbovita! Recomandări pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de Iarnă!

DSVSA Dâmbovita! Recomandări pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de Iarnă!

TV Online Niciun comentariu

Informare de presă

Recomandările DSVSA Dâmbovița pentru consumatori

în perioada Sărbătorilor de iarnă

 
Directia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)
Dâmbovița recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai
din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Astfel, vor avea
certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-
animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa
alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine
animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe
etichetă.
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în
familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a
animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe
grave.
Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne
provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!
De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și
produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a
evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea
porcului, pentru a: 
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– primi sfaturi utile privind probele ce trebuiesc luate la sacrificare şi
analizele ce trebuiesc făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă
şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de
liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în
termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale
de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la
medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu
rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea
obţinută de la porcii mistreţi.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul
dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul
cărnii.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării
pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite
atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci
neidentificați, care nu figurează în BND.
Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii
diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a
diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea
unei nuci).
Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei  și 81 de lei
(digestie artificială).
La nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor
Dâmbovița şi Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor Oficiale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor,
dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea
Trichinella spp.  în carnea de porc.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru
siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și
40.000 de lei.
Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate
speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea
Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor.
Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau
țară terță.
În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare
care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă,
sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:
– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse
alimentele de origine animală;
– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul
transportului, depozitării şi comercializării;
– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul
produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz,
termenul de valabilitate etc.

– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică
folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere
consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de
produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de
plastic sau putina pentru brânzeturi.
Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în
mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile,
legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,
autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor,
aflate sub controlul personalului de specialitate.
De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală
din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat
corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu
mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă,
cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete,
refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare,
recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenție sporită, atunci când
cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind
comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special
pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea
condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.
Medicii veterinari din cadrul DSVSA Dâmbovita, precum şi cei de la
nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
oficiale (CSVSAO) vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui
program prelungit de lucru zilnic, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Programul de lucru al personalului de specialitate va fi afişat pe site-ul
DSVSA Dambovita și la punctele de lucru, incluzând numele medicului
veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza
orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor.
Numărul de telefon al DSVSA DAMBOVITA, pentru a sesiza
nereguli în domeniul siguranţei alimentelor este 0372737818.

Director executiv
Dr Tolea Sandu

Categories
ACTUAL