![](https://tvonlineripostapenet.ro/wp-content/uploads/2025/01/WhatsApp-Image-2025-01-13-at-05.11.58_e27fe6ef-150x150.jpg)
PNL – Împreună dăm aripi României de mâine!
PNL lansează un plan ambițios pentru reindustrializarea României: un pachet de măsuri pentru dezvoltarea industriilor strategice
Partidul Național Liberal (PNL) face un pas decisiv în direcția revitalizării economiei României, prin propunerea unui pachet de măsuri revoluționar pentru susținerea industriei naționale. Inițiativa, care reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte economice din ultimii 34 de ani, vizează industrii strategice precum metalurgia, apărarea, industria auto, construcțiile și industria chimică, și urmărește să transforme România într-un pol regional de competitivitate și inovare.
Acest pachet economic, evaluat la 3 miliarde de euro, vine cu soluții concrete pentru sprijinirea atât a investițiilor mari, cât și a micilor antreprenori, și are potențialul de a genera mii de locuri de muncă. PNL demonstrează astfel angajamentul său ferm pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei și pentru reindustrializarea țării, sprijinind investițiile private prin măsuri financiare și fiscale bine direcționate. Această inițiativă oferă o nouă perspectivă pentru sectoare-cheie ale economiei și deschide calea către un viitor mai prosper pentru România.
Am analizat astăzi, atât în cadrul Biroului Politic Național al partidului, la propunerea Comisiei Economice a PNL, cât și în Coaliție, un proiect extrem de important pentru România.
Este vorba despre un pachet consistent de măsuri prin care se propune acordarea de sprijin pentru industria României. Avem în vedere industrii importante: metalurgică, apărare, construcții, echipamente electrice, auto, chimică.
👉 Prima și cea mai importantă măsură – sunt sprijinite investiții strategice în dezvoltarea României, după modelul Nokian, care creează locuri de muncă.
Prima decizie se bazează pe un mix de măsuri în vederea sprijinirii celor care aleg să investească în România și să genereze afaceri cu valoare adăugată mare și impact social: vorbim de granturi de până la 30% din valoarea investiției și credit fiscal la finalul implementării investiției, respectiv sprijin din partea statului pentru asigurarea accesului la utilități publice, obținerea acordurilor pentru pornirea investiției, crearea mecanismelor ca terenul să fie pus la dispoziție în vederea implementării investiției.
👉 A doua măsură, pentru micii industriași, destinată IMM-urilor care propun proiecte de investiții în aceste domenii ale industriei prelucrătoare.
👉 A treia măsură privește decarbonizarea proceselor industriale poluante din industria siderurgică și chimică, astfel încât ele să devină competitive în contextul societății în tranziție verde și a provocărilor ridicate de schimbările climatice. Este pentru prima dată când întreprinderile mari din aceste sectoare vor beneficia de măsuri de sprijin sub formă de grant.
👉 A patra măsură se referă la valorificarea resurselor minerale ale României, prin prelucrarea metalelor neferoase, având în vedere zăcămintele, în special cupru.
Pachetul vizează procesul de reînnoire industrială, micii industriași, dar și prelucrarea resurselor naturale de care dispunem în România.
Este unul dintre cele mai importante și semnificative proiecte ale țării din ultimii 34 ani. Vorbim de un pachet de 3 miliarde de euro, pentru implementarea investițiilor private în următorii 5 ani. E pentru prima dată când vorbim despre reindustrializarea României cu măsuri clare și cu viziune. Vorbim despre recuperarea unor domenii unde România a avut performanță. E vorba de creșterea producției industriale, prelucrarea resurselor noastre naturale și creșterea competitivității economiei românești.
Pentru PNL susținerea investițiilor private este o preocupare permanentă. Din anul 2019, de când PNL se află la guvernare investițiile private au crescut de la 19.5% și o valoare de 207,5 mld lei la 21.6% în anul 2023, atingând un nivel de aproape 350 miliarde lei.
Vorbim de programe masive de sprijin din fonduri europene și fonduri naționale. Să ne amintim fondurile europene de un miliard de euro din vremea pandemiei, cât și programele liberale IMM Invest si IMM Invest Plus. Vorbim de cele mai mari alocări pentru IMM-uri în cadrul programelor europene, atât sub formă de grant cât și sub formă de capital de lucru. Toate acestea pentru susținerea economiei românești.