Pr. Dr. Ionuț Ghibanu, Vicar Eparhial Arhiepiscopia Târgoviștei! Tuturor târgoviștenilor le urez La mulți ani fericiți! - TV Online RipostaPeNet
Pr. Dr. Ionuț Ghibanu, Vicar Eparhial Arhiepiscopia Târgoviștei! Tuturor târgoviștenilor le urez La mulți ani fericiți!

Pr. Dr. Ionuț Ghibanu, Vicar Eparhial Arhiepiscopia Târgoviștei! Tuturor târgoviștenilor le urez La mulți ani fericiți!

TV Online Niciun comentariu

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, am coordonat, astăzi, ceremoniile religioase de la Catedrala din Târgoviște, dedicate Zilei Municipiului Târgoviște, ce au debutat cu Sfânta Liturghie, săvârșită împreună cu un sobor de preoți și de diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși și cu participarea autorităților municipale și județene.

Dintre aceștia amintesc pe: domnul Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Daniel Cristian Stan, Primarul municipiului Târgoviște, doamna Claudia Gilia, Prefectul județului, parlamentari, precum și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale statului.

Înainte de a pleca cu toții în procesiune, cu icoana Maicii Domnului-Ocrotitoarea Municipiului Târgoviște, de la Catedrală, prin centrul orașului, spre Curtea Domneasca, am amintit, în cuvântul meu, printre altele, că la temelia tuturor lucrurilor punem credința, așa cum au făcut, de-a lungul timpului înaintașii noștri. Ea este cea care dă tărie vieților noastre și ne conferă puterea de a birui toate nevolniciile vremurilor. Iar, faptul că cei de dinaintea noastră au instituit Nașterea Domnului ca sărbătoare a orașului nostru mărturisește despre devotamentul lor deosebit de puternic față de Sfânta Fecioară Maria, cea mai importantă persoană umană din istoria mântuirii, cea din care S-a născut Mântuitorul lumii, Dumnezeu în care noi credem.

La Curtea Domnească, am rostit un scurt cuvânt în care am arătat că este reședința binecredincioșilor voievozi munteni, cu certitudinea că am oferit locuitorilor acestei minunate urbe încredere, bucurie și speranță, prin manifestarea credinței în Dumnezeu. De la înaintașii noștri trebuie să învățăm că nimic nu poate rezista în istorie fără credință, nimic nu poate avea stabilitate, fără colaborare și nimic nu se poate construi fără iubire și bunăvoință.

Apoi, Corala Catedralei Mitropolitane a interpretat câteva piese religioase și patriotice, oficialitățile s-au închinat la icoana Maicii Domnului și am mers în tradiționalul loc din incinta Curții Domnești, unde, de câțiva ani se desfășoară ședința festivă a Consiliului Local Municipal.

În deschiderea acesteia, am dat citire mesajului Părintelui Mitropolit Nifon, care a subliniat că ”sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este și Ziua Municipiului Târgoviște ne arată că cei de dinaintea noastră și-au construit viața și aspirațiile pe credință, recunoscând în Biserică instituția cu rolul fundamental în devenirea noastră istorică, iar valorile creștine drept fundamente ale neamului românesc. ”

Au urmat alocuțiunile susținute de domnul Primar, domnul Președinte al Consiliului Județean, Excelența Sa, Domnul Reuven Azar , Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România, precum și cele ale primarilor de la Corbeta (Italia) și Targoviste (Bulgaria), care au transmis salutul lor.

A fost acordat titlul de cetățean de onoare al Municipiului Târgoviște, domnului Prof. Mihai Oproiu și tânărului de 18 ani Radu Andrei Lecoiu, medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Matematică, acum student la Harvard.

Domnul Prof. univ. dr. Alain Redslob a primit „Diploma de Excelență” pentru contribuția deosebită la dezvoltarea Universității „Valahia” și a municipiului Târgoviște în rândul cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților din străinătate prin intermediul Asociației Internaționale a Economiștilor de Limbă Franceză și al CEDIMES Paris.

Domnul Prof. univ. dr. Gheorghe Bârlea și-a lansat, cu acest prilej, volumul intitulat Pe urmele lui Grigore Alexandrescu.

Desigur, ceremoniile vor continua și în zilele următoare.

Tuturor târgoviștenilor le urez La mulți ani fericiți!

(Pr. Dr. Ionuț Ghibanu – Vicar Eparhial – Arhiepiscopia Târgoviștei)

Categories
LIVE