JUSTIȚIA – este gloria încoronată a virtuților noastre, spunea CICERO.
Uniunea Juriștilor din România a marcat și în acest an Ziua Justiției, care se sărbătorește în prima zi de duminică a lunii iulie, printr-o dezbatere științifică cu tema: „Dreptul și statul de drept față în față cu provocările începutului mileniului al III-lea. Conlucrarea profesiilor juridice în vederea consolidării statului de drept”, care a avut loc în sala „Andrei Rădulescu” de la sediul IJR.
Despre justiție, stat de drept, drepturi și libertăți, dreptate, adevăr, valori, separația puterilor, despre rolul puterii judecătorești s-a vorbit la evenimentul organizat de Uniunea Juriștilor din România.
La eveniment au participat juriști, reprezentanți ai organizațiilor profesionale ale magistraților, avocaților, principalelor instanțe judecătorești, ai diferitelor autorități ale statului, precum și personalități ale culturii românești.
Invitatul de onoare a fost academicianul Ioanel Sinescu, care a ținut o prelegere despre profesorul Mina Minovici, fondatorul primei instituții de medicină legală din România.
Justiția este indeniabilă pentru existența unui stat de drept. Însă, la fel ca și statul de drept ea este astăzi supusă unor multiple provocări.
”Pentru a face față provocărilor acestui început de mileniu, atât specialiștii din domeniul dreptului, cât și oamenii politici nu trebuie să lase prea mult timpul să treacă sperând că lumea familiară și valorile sale de la sfârșitul veacului trecut se vor întoarce. Așadar, se impune tranziția cât mai scurtă de la o atitudine pasivă, deloc potrivită acestor vremuri, la una proactivă, angajantă, în vederea rezolvării problemelor ivite ca urmare a schimbărilor rapide și de fond din societate – una a cunoașterii bazate pe înaltele tehnologii –, pentru ca omenirea, prin drept și în cadrul unui stat de drept, să poată să-și împlinească misiunea sa pe acest pământ. Iar, în ceea ce îl privește exclusiv pe jurist, acestea „vizează mai ales calitatea de intelectual angajat în problemele cetății… și mai puțin ipostaza sa de tehnician interpret și susținător al unui text de lege oarecare… Devenind om al cetății, intelectualul jurist se întregește pe sine și se afirmă pe deplin inclusiv din perspectiva valorilor dreptului și justiției ( prof.univ. dr. Ovidiu Predescu, Rolul dreptului și statului de drept în contextul crizei existențiale actuale” – Ziua Justiției, 30 iunie 2022 – https://www.universuljuridic.ro/rolul-dreptului-si…/)
Dezbaterile pot fi urmărite:
Justiția trebuie realizată în beneficiul cetățenilor și al societății.
Tuturor celor care contribuie la înfăptuirea justiției le urez putere de muncă, înțelepciune și un călduros ”LA MULȚI ANI!”
Fiat justiția ne pereat mundus! (HEGEL)
(Claudia Gilia – Prefectul Județului Dâmbovita)