Târgoviște – Un muzeu în aer liber! - TV Online RipostaPeNet
Târgoviște – Un muzeu în aer liber!

Târgoviște – Un muzeu în aer liber!

TV Online Niciun comentariu

Târgoviște – un muzeu în aer liber

Fără să vrem, când am ajuns în Târgoviște, fosta capitală a Țării Românești, am avut sentimentul că deschidem o carte de istorie. Fiindcă la fiecare pas am descoperit o poveste, o legendă, un colțișor plin de farmec impregnat de parfumul trecutului. Un muzeu în aer liber pe care nu te mai saturi să-l descoperi. O grădină în care printre flori și iubiri adolescentine, griul prezentului și agitația cotidiană își pierd din intensitate și surâzi fericit. Da, ne-am simțit minunat aici, la Târgoviște! Chiar dacă doar pentru o zi.

Ne-am început plimbarea din Parcul Mitropoliei, pe care l-am găsit plin de copii puși pe joacă (părculețul destinat lor, de aici, arată foarte bine!), de tineri dornici de următoarea reprezentație de la Casa de cultură a sindicatelor, aflată în apropiere, de vârstnici prinși în marjele șahului. Am admirat vestigiile de aici, am vizitat Catedrala Mitropolitană ,,Înălțarea Domnului”, impresionantă, apoi ne-am pierdut pe străzile pline de inedit și culoare, de istorie și cultură. Următoarea oprire a fost la Mănăstirea Stelea, punct obligatoriu de trecere pentru orice turist ce ajunge în Târgoviște. Totul ni s-a părut minunat, uimitor. Biserica mănăstirii, construită de Vasile Lupu în anul 1645, efectiv ne-a vrăjit, atât este de frumoasă! De fapt, tot ansamblul istoric de aici este fermecător. Casa Nifon (stăreția), ridicată tot în 1645, chiliile mănăstirești construite în secolul al XVI-lea, zidurile de incintă, turnul-clopotniță, toate ți se lipesc de retină datorită caracteristicilor arhitecturale deosebite.

Apoi, principala oprire am făcut-o la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, edificat între secolele XIV – XVIII, unde în schimbul biletului de intrare în valoare de 12 lei, am avut acces la mai multe obiective, Turnul Chindiei fiind de departe cel mai spectaculos (despre vizita de aici vom povesti într-o postare ulterioară). Deoarece se învecinează cu Curtea Domnească, nu am ratat să facem o plimbare prin Parcul Chindia. Aici se află și Grădina Zoologică, unde, spre mirarea noastră, era coadă la bilete. Probabil, o vizită în incinta ei merită! Din păcate, timpul nu ne-a permis și o ,,incursiune la zoo”. În schimb, ne-am alocat câteva minute pentru a admira clădirea Primăriei municipiului Târgoviște și parcul acesteia, unde se află și monumentul lui Ion Heliade-Rădulescu. Spre final, ne-am oprit în centrul vechi al orașului pentru a savura arhitectura clădirilor, în mare parte restaurate, și a ne stinge setea la una dintre terasele elegante de aici.

A fost o plimbare de o zi reușită, așa că, dacă luați în calcul o vizită aici, făceți-o fără să clipiți! Merită cu prisosință!

#targoviste#curteadomneasca#manastireastelea#parculchindia#catedralamitropolitana#visitdambovita#visittargoviste#hailadrum

(sursa – Emanuel Cătălin Vasilescu)

Categories
LIVE