Cristina Sima, Director General CJAS Dâmbovița! Suportul familiei este esențial în recuperarea persoanelor care suferă de depresie! - TV Online RipostaPeNet
Cristina Sima, Director General CJAS Dâmbovița! Suportul familiei este esențial în recuperarea persoanelor care suferă de depresie!

Cristina Sima, Director General CJAS Dâmbovița! Suportul familiei este esențial în recuperarea persoanelor care suferă de depresie!

TV Online Niciun comentariu

„Nu esti singura! Sunt aici,” „Îmi pasă,” „Vreau să te ajut,” „Cum pot să te ajut?”Tu esti cea mai importanta pentru mine!” „Am nevoie de tine. Nimic altceva nu conteaza!” …..poate ca astea sunt vorbele care puteau sa o determine sa isi doreasca sa traiasca…Iar ele nu puteau sa vina decat din partea celei mai apropiate persoane. Acea persoana care conta pentru ea….

Cand o persoana sufera de depresie, suportul familiei este un factor esential in recuperarea ei. Prezenta familiei are un rol vital, deloc usor, insa succesul poate fi foarte gratificant atunci cand este depasita perioada de suferinta acuta. Este nevoie de o atentie sustinuta, care ii poate fi aratata spunandu-i intr-un mod autentic (atunci cand simte nevoia) ca esti aproape de ea, ca iti pasa, ca te intereseaza sa se insanatoseasca si sa ii fie bine. Starea de depresie este o stare negativa greu de suportat in sine, unde totul poate fi resimtit ca fiind coplesitor., indiferent care a fost elementul declansator al acesteia (ex.pierderea locului de munca). Ca urmare, nu cred ca e (era) cazul sa „insisti” sa aduci in prezent evenimente traumatizante sau generatoare de stres din trecut. Acestea nu pot avea decat efectul de a amorsa stari negative, care sa mentina starea de disfunctionalitate in viitor, culminand cu un final fatal. Probabil ca pentru o persoana aflata in depresie ar fi fost foarte important sa i se demonstreze ca „cineva” foarte apropiat, cineva in care ea avea cea mai multa incredere, este receptiv la problemele ei. Ca acele probleme ale ei sunt si ale lui. Aceasta fiind de fapt esenta juramantului „impreuna la bine si la greu…” Probabil ca ar fi simtit nevoia sa fie incurajata sa vorbeasca deschis despre ce simte, despre lucrurile la care se gandeste, fara sa se teama de o eventuala respingere. Persoanele care sufera de depresie trebuie ascultate cu rabdare si mai ales, nu trebuie judecate. De aceea o expresie de genul „inceteaza ca ne-ai innebunit pe toti” poate sa fie fatala. Mai mult decat atat…cand starea se agraveaza si apare intentia de suicid, singura cale de a o inlatura este sa apelezi la ajutor specializat. Simpla supraveghere nu e suficienta…

Drum lin, Alina! Dumnezeu sa te aiba in paza Lui!

PS…probabil ca multe persoane nu vor fi de acord cu mine, dar asta e ceea ce simt….

(Cristina Sima – director general CJAS Dâmbovița)

Categories
ACTUAL