Delegație IGSU la ședința de deschidere a proiectului Knowledge Network of Workable Emergency Medical Systems! - TV Online RipostaPeNet
Delegație IGSU la ședința de deschidere a proiectului Knowledge Network of Workable Emergency Medical Systems!

Delegație IGSU la ședința de deschidere a proiectului Knowledge Network of Workable Emergency Medical Systems!

TV Online Niciun comentariu

În perioada 30-31 ianuarie 2024 are loc in Spania, la Madrid, sedinta de deschidere a proiectului KnowEMS (Knowledge Network of Workable Emergency Medical Systems), co-finantat de catre Comisia Europeana, în cadrul solicitării de propuneri de proiecte / call for proposals UCPM-2023-KAPP.

La această activitate participa si o delegatie din partea DSU, condusă de dr. Bogdan Pop, director general adjunct în cadrul DSU și director de proiect pentru România.

O analiză efectuată a reliefat că Serviciile Medicale de Urgență (EMS), deși sunt, în general, încadrate în categoria „serviciilor de siguranță publică”, acestea sunt fragmentate, de cele mai multe ori, în servicii regionale, municipale, spitalicești, unele operate de serviciile de pompieri și salvare, altele acționând ca terță parte, în unele cazuri fiind servicii externalizate.

Totodată, pandemia de COVID-19 a demonstrat că pentru unele servicii de îngrijire a sănătății, integrarea cu serviciile de gestionare a crizelor este dificilă.

De asemenea, atacurile din Europa și la nivel global, precum și alte situații de urgență și dezastre (de ex. inundații sau cutremure majore, incendii de pădure, etc ) au condus la lecții importante, atât cu privire la operațiunile serviciilor medicale de urgență cât și în ceea ce privește cooperarea cu alte servicii.

Aceste lecții observate ar trebui împărtășite pentru a permite o mai bună pregătire și pentru a contribui la un răspuns viitor mai eficient.

Astfel, pornind de la aceste premize, obiectul principal al proiectului este reprezentat de crearea unei rețele profesionale între furnizorii serviciilor medicale de urgență și sistemele de management al crizelor (protecție civilă, poliție, pompieri și salvare, autorități de gestionare a crizelor), pentru a permite schimburi de experiență, bune practici, lecții învățate și pentru a discuta provocările operațiunilor desfășurate de către serviciile medicale de urgență în timpul intervențiilor de criză.

Bugetul total al proiectului este de 921.461,54 euro, co-finanțat 85% de către Comisia Europeană, cu o perioada de implementare de 24 de luni, 01.01.2024 – 31.12.2025.

Lider de proiect este organizația Johanniter-Unfall-Hilfe Ev – Germania, parteneri în consorțiu fiind: Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, Magen David Adom – Israel, INEM – Portugalia, Ayuntamiento de Madrid prin SAMUR-PC – Spania, Société française de médecine de catastrophe – Franta, Assistance Publique Hopitaux de Paris – Franta.

(sursa – IGSU)

Categories
LIVE