Arhiepiscopia Târgoviștei! Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie! - TV Online RipostaPeNet
Arhiepiscopia Târgoviștei! Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie!

Arhiepiscopia Târgoviștei! Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie!

TV Online Niciun comentariu

MATEI BASARAB – CTITOR DE BISERICI, SPRIJINITOR AL TIPARULUI ȘI PROMOTOR AL CELEI MAI NAȚIONALE EPOCI DIN ISTORIE

Acest volum este dedicat binecredinciosului voievod Matei Basarab, cel care a creat „cea mai națională epocă în istoria noastră”și „cea mai frumoasă epocă de prosperitate a țării”, cum spunea Mihai Eminescu, sau „un alt Mihai Voievod”,cum a mai fost denumit.

Important promotor al autenticei spiritualități ortodoxe, Matei Voievod Basarab a fost unul dintre marii protectori și sprijinitori ai culturii românești, important ctitor de biserici din trecutul nostru, și un destoinic și înțelept susținător al tipăririi de carte, căci, prin bunăvoința lui, tiparul s-a reîntors la Târgoviște cu ajutorul Mitropolitului român Petru Movilă al Kievului (1635). S-a remarcat, asemenea bazileilor bizantini, prin sprijinirea Ortodoxiei universale, aprofundarea spirituală, ctitorirea a numeroase locașuri de cult, înflorirea culturală și artistică, dezvoltarea economică și rezistență politică, precum și prin aprofundarea juridico-legislativă, pentru că lui i se datorează introducerea, la noi, a primeilegislații scrise, prin intermediul „Pravilei mici” (tipărită la Mănăstirea Govora, 1640) și a „Îndreptării legii” (Târgoviște, 1652).

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în Precuvântarea volumului, că:„Înflorirea culturală și aprofundarea spirituală din timpul lui Matei Basarab a dus la închegarea unei adevărate școli artistice, fără de care nu ar fi fost posibilă marea dezvoltare a culturii din timpul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, chiar a celebrului stil brâncovenesc, și nici apariția Bibliei de la București în timpul lui Șerban Cantacuzino (1688)”.

Acest volum, ce cuprinde, în cele 500 de pagini ale sale, studii ale unor personalități importante, de pe plan național și local, cu privire la viața și activitatea voievodului Matei Basarab, se constituie într-un omagiu pe care Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, la inițiativa Mitropolitului Nifon, i-l aduce marelui voievod, cu prilejul celor 390 de ani de la urcarea sa pe tronul Țării Românești.BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

Categories
LIVE